Як прибрати вогкість у льоху - гаряче питання для багатьох домовласників, коли волога починає свою руйнівну дію на будову і все, що зберігається в льоху.

Спочатку уточнимо, що льох — це приміщення, розташоване нижче рівня землі, з постійно невисокою температурою повітря, яке найчастіше використовується для зберігання харчових запасів, вина, законсервованих овочів та фруктів, тари та інструментів. Може розташовуватися окремо від будинку, під будинком або у прибудові.

У льоху підтримуються ідеальні умови для зберігання овочів та фруктів протягом кількох місяців. Адже там, за умови правильної організації вентиляції та правильної гідро-термоізоляції, постійно невисока температура та стабільний рівень вологості повітря.

До уваги: температура повітря в льоху на глибині 1,5 – 2 м влітку 10 – 15 градусів, взимку 5 – 7 градусів тепла, вологість 60 – 90%.

Але так не завжди. Дощі, паводки, великі морози, пошкодження льоху з часом - все це згубно впливає на умови мікроклімату в льоху.

Надмірна вогкість у льоху приносить масу проблем. Вона не тільки псує продуктові запаси, овочі та фрукти, а й сприяє розвитку цвілі та грибка. А це прямий шлях до руйнування стін, стелі та підлоги льоху.

Сирі, покриті пліснявою конденсатом стіни, неприємний запах, висока вологість - неприпустимі умови для зберігання продуктових запасів. Крім того, спори плісняви та сама пліснява будь-яких видів становлять серйозну загрозу для здоров'я людей.



Чим небезпечна вогкість у льоху?

Підвищена вологість у льоху призводить до низки негативних наслідків:

  • Розвиток плісняви та грибка. Вологе середовище – ідеальне місце для розмноження колоній грибів, які можуть викликати алергічні реакції та захворювання дихальних шляхів.
  • Псування продуктів. Вогкість швидко приведе продукти, що зберігаються у льоху в непридатний стан. Особливо шкідливе вологе повітря для сипучих продуктів, якщо вони не захищені герметичною упаковкою.
  • Руйнування будівельних конструкцій. Пліснява, що проникає в структуру покриття, руйнує стіни, підлогу і стелю погреба. Штукатурка розшаровується, обсипається, має непривабливий вигляд і неприємний запах.
  • Шкідливість здоров'ю людей. Навіть якщо ви недовго перебуваєте у льоху, цього достатньо для появи кашлю, нежиті чи прояву алергічних реакцій. А овочі чи фрукти, покриті пліснявою, взагалі непридатні для їжі.

Таким чином приходимо до висновку: сирий льох - завжди джерело додаткових витрат на ремонт, поповнення продуктових запасів або лікування.

Щоб знати, як просушити льох, обов'язково дізнайтесь, звідки тут береться вогкість.


Основні причини вогкості у льоху

Вологість у льоху може підвищуватися через надходження вологи зовні чи всередині льоху. Найчастіше на рівень вологості впливає погана вентиляція приміщення. При поганому повітрообміні продукти швидко псуються, утворюється пліснява, на стінах осаджується конденсат, повітря стає затхле і просочене пліснявою. Чому в льоху дуже сиро?

1. Недостатня вентиляція.

  • Дефекти системи вентиляції. Свіже повітря може не надходити в льох, а застійне і вологе - не виводитися назовні.
  • Засмічення вентиляційних отворів. З часом вентиляційні отвори можуть забиватися пилом, листям або сміттям, що перешкоджає нормальній циркуляції повітря.

2. Поверхня, що протікає, старі або тонкі стіни, погано ізольовані від зовнішньої вологи.

  • Ушкодження гідроізоляції. Якщо гідроізоляція льоху порушена, немає дренажної системи для відведення дощової або талої води, волога може просочуватися всередину через тріщини та щілини у підлозі, стелі чи стінах.
  • Конденсація вологи. При зниженні зовнішньої температури повітря на холодних поверхнях (стінах, стелі) утворюється конденсат, який при поганій вентиляції сприяє розвитку цвілі.

3. Високий рівень ґрунтових вод чи повені.

  • Проникнення води у льох. Якщо ґрунтові води знаходяться близько до поверхні, то вода з навколишнього ґрунту проникає через стіни та підлогу у льох через будь-які шви та мікротріщини, пошкодження у гідроізоляції підлоги та стін.
  • Затоплення льоху під час повені. Повені сильно руйнують льох. Після того, як «велика вода» йде, ще довго доводиться прибирати бруд та воду з льоху, робити ремонт та сушити його.

4. Конструктивні особливості льоху.

  • Глибина льоху та близькість ґрунтових вод. При близькому сусідстві з ґрунтовими водами ймовірність просочування вологи через конструкцію льоху сильно зростає.
  • Матеріал стін та підлоги. Бетон і цегла гігроскопічніші, ніж камінь та інші матеріали, тому в таких льохах вологість може бути більш високою.

5. Неправильне зберігання продуктів

  • Випаровування вологи продуктами. Всі овочі та фрукти при зберіганні «дихають» - випаровують якусь кількість вологи, що підвищує рівень вологості у льоху. Хоча багато овочів і фруктів краще зберігаються за високої вологості (70 — 90%), велике значення підтримки ідеальних умов має і температура повітря. Якщо температура повітря вище оптимальної, посилюється випаровування вологи, заготовлені овочі та фрукти втрачають товарний вигляд та найкращу якість.

        За яких умов які продукти зберігаються краще?

ПродуктТемператураВологість
Картопля+2...+4°C85-90%
Цибуля0...+2°C70-80%
Морква0...+1°C90-95%
Капуста0...+1°C85-95%
Томати7...+15°C90-95%
Часник+1...+3°C60-75%
Груші0...+1°C90-95%
Яблука0...+3°C80-85%
  • Відсутність герметичної упаковки. Якщо сипучі продукти зберігаються в негерметичних ємностях або без упаковки, вони активно вбирають вологу і швидко псуються.
  • Порушення умов зберігання. Домашні вина краще зберігаються і визрівають за стабільної температури від 10 до 15 °C і за вологості 60 - 80 %. Не можна допускати розвитку плісняви, прямого освітлення та неприємних запахів. Вентиляція має надійно працювати. Для дотримання потрібних умов використовують термогігрометри.

6. Промерзання льоху.

У жодному разі не можна допускати промерзання льоху. Додатково прогрівайте приміщення льоху за допомогою електрообігрівача, щоб усе, що в ньому зберігається, не промерзло


Як висушити льох від вогкості правильно

Не станемо зупинятися на традиційних способах осушення і розповідати про речовини, що застосовуються як у давнину, що вбирають вологу в льоху. Про відра з вапном, про земляну підлогу, підлогу з гравію або про інші неконтрольовані методи. Зупинимося на сучасних технологіях контролю мікроклімату у підвалі.

1. Поліпшення вентиляції.

Обладнайте підвал двома каналами (повітропроводами) – припливним та витяжним.

Зовнішнє повітря має надходити в нижню частину приміщення льоху, а відпрацьоване вологе повітря - витягуватися в отвір у верхній зоні льоху завдяки перепаду висот і температур повітря зовні та всередині льоху. Якщо такі вентиляційні канали вже є, для покращення повітрообміну можна:

  • встановити витяжний вентилятор, який постійно видалятиме вологе повітря;
  • встановити дефлектор на кінці витяжної труби для посилення тяги.


Якщо немає можливості посилити повітрообмін, ми розповімо, як зменшити вологість у льоху іншими методами.

2. Гідроізоляція. 

У теплу та суху пору року запросіть фахівців та заново проведіть гідроізоляційні роботи. Спочатку висушіть льох і проведіть усі роботи з видалення грибка та плісняви на пошкоджених поверхнях. Потім обробіть стіни та підлогу льоху, зовні чи зсередини гідроізоляційними фарбами чи покриттями.

Якщо є загроза промерзання ґрунту, укладіть шар теплоізоляційного матеріалу.

3. Осушення льоху за допомогою нагрівачів-тепловентиляторів або теплових гармат.

Це не найвірніше і дороге за витратами рішення. Їх можна використовувати перед ремонтом льоху, під час дезінфекції та очищення поверхонь від цвілі та грибка.

Все це трудомісткі та такі, що потребують витрат часу та засобів, роботи.

4. Осушувачі повітря.

Це універсальні помічники, адже вони незамінні і під час ремонтних робіт, під час підготовки льоху до зимового зберігання овочів і заготовок, і для постійного контролю мікроклімату в льоху.

Вони найбільш старанно без розтріскування стін і пересушування приберуть умови для розвитку цвілі та грибка, підготують льох до побілки стін, приберуть вологу, що глибоко проникла в підлогу та стіни, після розливу води або затоплення, а також допоможуть зберегти все, що знаходиться в льоху в найкращому вигляді.

Щоб підтримувати в погребі оптимальний рівень вологості, використовуйте сучасні енергоефективні осушувачі повітря, які мають вбудований гігрометр та допоможуть в автоматичному режимі контролювати вологість із найменшими енерговитратами.

Вибір осушувача повітря для льоху – відповідальний крок, адже від цього залежить ефективність боротьби із вогкістю та створення ідеальних умов для зберігання продуктів.

Розкажемо більше про те, як просушити льох від вогкості за допомогою таких сучасних кліматичних пристроїв, які фактори слід враховувати при їх виборі та чим відрізняються основні типи осушувачів.


Види осушувачів для льоху

Вибір моделі залежить від температурно-вологісних умов, розміру та призначення льоху, його об'єму та конструкції. Розрізняють два основні типи осушувачів для льоху.

1. Конденсаційні осушувачі

  • Принцип роботи: волога повітря конденсується на холодних трубках теплообмінника і стікає в спеціальний резервуар. Процес конденсації краще проходить при температурах повітря вище 12 – 15 градусів.
  • Переваги: висока продуктивність, простота конструкції, малі енерговитрати.
  • Недоліки: за невисоких температур — від 0 до 10 градусів ефективність осушення знижується.

2. Адсорбційні осушувачі

  • Принцип роботи: волога поглинається спеціальним адсорбентом (зазвичай силікагелем), який спочатку насичується вологою, а потім висушується прогрітим повітрям. Волога, що випаровується при цьому, конденсується і збирається в баку.
  • Переваги: ефективні у широкому діапазоні температур, особливо незамінні за низьких температур повітря.
  • Недоліки: моделі трохи дорожчі, енергоспоживання за рахунок підігріву повітря вище, ніж у конденсаційних моделей.


Критерії вибору осушувача для льоху

Вирішуєте, як висушити льох від вогкості за допомогою сучасного осушувача? Наші експерти радять звернути увагу на такі фактори.

  • Температура повітря у льоху. Конденсаційні осушувачі з компресором гірше працюють за низьких температур. Якщо взимку вологість у льоху дуже висока, а температура нижче +5 °C, радимо звернути увагу на адсорбційні моделі. Якщо потрібен осушувач для багатьох застосувань у побуті та короткочасно – для осушення льоху, конденсаційні моделі ідеальні.
  • Продуктивність осушення. Виробники вказують на яку площу (об'єм) приміщення підійде дана модель. Вибирайте пристрій із запасом, щоб осушувач легко справлявся з підвищеною вологістю. Для осушення невеликих погребів підійдуть моделі з видаленням від 12 літрів вологи на добу і більше.
  • Витрати повітря. Для того, щоб якісно висушити льох у приватних домоволодіннях потрібен осушувач, що гарантує двох – триразовий повітрообмін. Для великих комерційних льохів знадобиться потужніший мобільний осушувач.
  • Рівень шуму. Якщо окрім льоху осушувач планується використовувати в житлових кімнатах, вибирайте малошумні конденсаційні моделі з нічним режимом роботи.
  • Енергоспоживання. Також є важливим фактором, особливо для постійного використання приладу.
  • Додаткові функції. Більшість осушувачів мають таймер, гігростат, функцію автоматичного вимкнення при наповненні баку для конденсату. У нашому каталозі є спеціалізовані моделі з передовими технологіями HEPA-очищення та іонізації повітря, а також  з можливістю управління через Wi-Fi-мережу. Ви зможете легко контролювати мікроклімат у будинку та льоху з будь-якої відстані.


Чим краще висушити льох: популярні моделі осушувачів

  • MYCOND Roomer Smart 12 – це ефективний осушувач повітря, з продуктивністю вологовидалення до 12 л./добу та підійде для осушення приміщень розміром до 25 м2. Робочий діапазон температур – 5 - 35 градусів. Є автоматичний та безперервний режими роботи, багаторазовий протипиловий фільтр, іонізація повітря, Wi-Fi управління. Осушувач надійний, компактний та зручний у користуванні. 
  • MYCOND Roomer HEPA 25 - варіант інноваційного компресорного осушувача (до 25 л/добу) для великих підвалів до 50 м2, з HEPA-очищенням та іонізацією повітря, з Wi-Fi - управлінням.
  • Trotec TTR 57 E - унікальний адсорбційний осушувач для невисоких температур у підвалі або гаражі, що надійно видаляє до 9 літрів вологи за 24 години, розрахований на підтримку потрібної вологості в приміщеннях площею до 20 м2 при температурах +1 - +32 градуси. Легкий, зручний та мобільний.
  • Cooper&Hunter CH-D008WD2-16LD WF – це якісний та ефективний осушувач повітря з продуктивністю до 16 літрів на добу, підходить для приміщень до 28 м². Пристрій має всі необхідні режими роботи, таймер та фільтр для очищення повітря. Може керуватися через Wi-Fi мережу.


Цікавитеся, чим висушити льох? Зателефонуйте нашим професіоналам на гарячу лінію інтернет-магазину osushuvachi.ua.

Корисна консультація 100% допоможе уникнути помилок і вибрати найбільш підходящу для ваших цілей модель осушувача.